Wat doet een medicijnverslaving met je lichaam?

door | okt 2, 2023 | Patient

Medicijnverslaving is een steeds groter wordend probleem, zowel bij jong als bij oud. Steeds vaker grijpen mensen naar medicijnen voor verlichting van pijnen en kwalen. Helaas kan dit leiden tot een verslaving met ernstige gevolgen voor het lichaam. In deze blog gaan we dieper in op wat een medicijnverslaving met je lichaam doet.

Verslavingsverschijnselen

Wanneer je lange tijd medicijnen gebruikt, merk je dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Je lichaam raakt gewend aan de dosis, en je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Dit is een teken dat je lichaam afhankelijk wordt van het medicijn en dat je verslaafd raakt. Een ander teken van verslaving is dat je steeds naar het medicijn verlangt en het niet meer kunt laten staan.

Ontwenningsverschijnselen

Als je stopt met het gebruik van medicijnen, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit komt doordat je lichaam gewend is geraakt aan het medicijn en plotseling zonder moet doen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen erg heftig zijn en variëren van hoofdpijn en vermoeidheid tot misselijkheid en zelfs hallucinaties. Vaak gebruiken mensen daarom ook weer medicijnen om de ontwenningsverschijnselen te verzachten, waardoor de verslaving in stand blijft.

Lichamelijke gevolgen

Naast de verslaving en ontwenningsverschijnselen heeft een medicijnverslaving nog andere serieuze gevolgen voor het lichaam. Zo kan het gebruik van pijnstillers leiden tot maag- en darmklachten, kunnen slaapmedicijnen zorgen voor geheugenproblemen en kan het gebruik van stimulerende middelen zoals Ritalin leiden tot hartproblemen en een hoge bloeddruk. Het gebruik van medicijnen kan dus een grote impact hebben op het lichaam, zeker als het voor langere tijd wordt gebruikt.

Psychische gevolgen

Een medicijnverslaving kan niet alleen lichamelijke maar ook psychische gevolgen hebben. Zo kan het gebruik van angstremmers leiden tot een depressie, en kan het gebruik van slaapmedicatie zorgen voor stemmingswisselingen en irritatie. Het continue gebruik van medicijnen kan ervoor zorgen dat je je afsluit van de wereld en je emoties niet meer kunt voelen, waardoor je in een sociaal isolement raakt.

Behandeling

Gelukkig is er hulp beschikbaar voor mensen die kampen met een medicijnverslaving. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een verslavingskliniek, zoals www.cacnverslavingszorg.nl, of bij een gespecialiseerde psycholoog. Afhankelijk van de ernst van de verslaving zijn er verschillende behandelingen mogelijk, van ambulante therapie tot een opname in een kliniek. Het belangrijkste is om de verslaving serieus te nemen en hulp te zoeken.